Türkiz

A víztartalmú foszfátok sorába tartozó, világoskék vagy zöldeskék színű, át nem látszó ásvány, amelynek szebb válfajai harmadrendű drágakövek.

A türkiz lelőhelyei

A legszebb türkiz drágakövek Keleten fordulnak elő és pedig Perzsiában, Turkesztánban és Szibériában, ezen kívül Észak-Amerikában, Mexikóban továbbá Szászországban is vannak lelőhelyei.

Mint általában az át nem látszó drágaköveket, a türkiz-t is félgömb vagy ovális formára csiszolva hozzák forgalomba.

Türkiz

Különösen a keleti népek kedvelik a türkiz drágakövet, mert gyógyító- és varázshatást tulajdonítanak neki.
Mint varázshatású követ, Mexikó és Észak-Amerika őslakó indiánjai is tiszteletben tartják.

A türkiz-t manapság alkotórészeiből mesterségesen is előállítják olyan tökéletesen, hogy a természetes példányokkal versenyre kelnek. Ezen kívül hamisított türkizek is forgalomba kerülnek.

A nagy, természetes türkizek közül legnevezetesebb a moszkvai akadémia gyűjteményében levő, 7.6 cm. hosszú és 2.5 cm. széles darab, amely annakidején állítólag Nadir sah kincstárából került Moszkvába.

Amire feltétlenül oda kell figyelni

Ha a türkiz ezüst ékszerbe van foglalva, azt semmi esetre sem szabad ezüst tisztító folyadékban tisztítani, mert az abban található vegyszer (tekintetbe véve, hogy a türkiz szerves alapú) feloldja, vagy mindenképp maradandó sérülést okoz a felületén.
Ilyen esetben csak az ezüst tisztító kendő jöhet számításba, de azzal is óvatosan, elkerülve a türkiz ékkövet. A türkiz sajátossága, hogy óvni kell a napsütéstől, mert kifakul. Ezt rendkívül porózus tulajdonságának köszönheti.

A türkiz drágakőhöz kapcsolódó csillagjegyek:

A nyilas, bika, mérleg csillagjegyek szülötteinek drágaköve a türkiz.

Néhány türkiz ékszer kínálatunkból

Türkiz gyűrű Türkiz nyaklánc Türkiz fülbevaló

A képekre kattintva megtekintheti a kiválasztott kategóriához tartozó kínálatunkat!

Türkiz Türkiz