Swarovski kristály

Daniel Swarovski 1862-ben Csehországban született azon a vidéken, amely az Osztrák-magyar Monarchia részeként az egyik legfontosabb központja volt az üveg- és kristálygyártásnak. A kristályban lévő fény játéka már kiskorában felkeltette figyelmét, és később ez meg is határozta egész életét. Fiatal fiúként Daniel gyakran nézte apja kristálycsiszolással foglalkozó műhelyében a munkafolyamatot, a későbbiekben pedig itt és több más csiszolóműhelyben tanonckodott.
Amikor 21 évesen meglátogatta az első elektronikai kiállítást Bécsben, megszületett benne az elhatározás, forradalmasítja a szakterületét. Siemens és Edison új technikái inspirálták őt, hogy kifejlesszen egy kristályvágó gépet, amely tökéletesre munkálja meg az anyagot. Álma végül 19 évvel később, 1892-ben vált valóra, amikor sikerült is szabadalmaztatni az eljárást. Az új technológia ráadásul az eddigi manuális munkánál sokkal gyorsabb és pontosabb volt. Új korszak vette kezdetét a kristályok világában.

Daniel Swarovski, sógorával Franz Weisszel, és Armand Kosmann-nal közösen 1895-ben hozta létre a mai vállalat elődjét.
A társaság méltó módon ünnepelte a százéves évfordulót. Tíz évvel ezelőtt a szépségnek állítottak tiszteletet Swarovski Crystal Worlds felépítésével, amely kiállítási központként, hangverseny- és fesztiválteremként egyaránt egyedülálló a maga nemében.

Bár a kristály örök, a fejlesztések nem álltak le, a Swarovski nevéhez olyan újítások fűződnek, mint a Crystal Fabric,
amely a szövetet és a kristályt olvasztja össze vagy akár az átlátszó hotfix fólia, amelynek felszínét apró, tökéletesre vágott kerek kristályok borítják, mégis könnyen felhasználható. Tetszés szerint vasalható, varrható, vagy éppen ragasztható más anyagokra, selyemre, farmerre, bőrre, de még akár szintetikus szövetekre is.

A Swarovski kristályok tulajdonképpen egy speciális lézer technikával vágott különleges minőségű ólomkristályok.
Az ólomkristály anyaga és a vágás pontossága által létrehozott fénytörések együttesen okozzák a Swarovski kristály színjátszó ragyogását.
A Swarovski kristályokat a legkülönfélébb színárnyalatokban lehet már megvásárolni, sőt legújabban különleges effektusokkal ellátott kristályok is kerültek forgalomba. Ezek egyik oldalán egy nagyon vékony fémszínű (általában arany vagy ezüst színű) réteggel vannak ellátva, ami megnöveli a kristály tükröződését, még csillogóbbnak látszik és a színjátéka is erősebb lesz. Ezek is sokféle alapszínű kristályok esetében elérhetőek. Az ilyen "fancy", azaz vidám elnevezésű Swarovski kristályok az alap színkód mellett egy "AB" jelöléssel vannak ellátva.

Napjainkban a széles termékskálájú dísztárgyak mellett nagy keresletnek örvendenek a Swarovski ékszerek is.

Itt két különböző típusról beszélünk

  1. Az eredeti Swarovski ékszer, ami kompletten, tehát a fémrészekkel ill. egyéb tartozékokkal együtt közvetlenül a Swarovski gyárból kerül az üzletekbe: ezek sötétkék alapszínű fehér hattyú emblémával és hologrammal ellátott dobozban és címkével kerülnek forgalomba.
  2. Az ékszerek eredeti Swarovski kristállyal, amelyek különböző gyártóktól származhatnak, de az eredeti Swarovski kristályok felhasználásával készültek (CRYSTALLIZED Made with - Swarovski Elements).

A második ékszertípus esetében léteznek ugyan hamisítványok, de ezek csillogása, ragyogása nem éri el az eredeti Swarovski kristályét.
Természetesen ma már a világ minden részén meg lehet vásárolni az eredeti Swarovski kristályokat elérhető áron és egyre keresettebb a vevők körében is rendkívüli csillogása miatt, ezért egyre népszerűbb a gyártók körében.