Ródium, Palládium, Ruténium

Ródium

(Rh) Ezüstfehér színű kemény fém. Az átmeneti fémek sorozatába és a platinafémek családjába tartozik. A ródium allergiamentes fém. A ródium viszonylag jó elektromos vezető.
A nemesfémiparban főleg ezüsttárgyak felületbevonásra, ródiumozásra használatos fém.
Legújabban néha értékesebb bizsu ékszerek felületi bevonatára is használják.

A platinaércekben fordul elő, amelyekben a Ródium mennyisége sokszor 4,6% is. Előállítása a platina gyártásánál kapott maradékból körülményes módon történik, mert a maradékban levő fémektől a Ródiumot elválasztani csakis hosszadalmas műveletek útján lehet. E műveletek célja a maradékban foglalt Ródiumot Ródium-szalmiákká vagy kloropurpureo-Ródium-kloriddá alakítani át, amelyekből izzítás útján finomul eloszlott Ródium kapható. A tiszta Ródium igen nehezen olvasztható meg. A levegőn magasabb hőmérsékletre hevítve felületén oxidálódik, de a savak nem támadják meg. A fémek legtöbbjével ötvényeket alkot, legkönnyebben a cinkkel. A finomul eloszlott Ródium több hidrogént képes elnyelni, mint a palládium és igen nevezetes az a sajátsága, hogy a hangyasavat hidrogénre és széndioxidra bontja szét, az alkoholt pedig káliumhidroxid jelenlétében hidrogénfejlődés közben ecetsavvá oxidálja.

Palládium

(Pd) Ezüstfehér színű, csillogó fém, sötétvörös izzáson palládium oxiddá válik. Grafittégelyben olvasztva palládium szén kötések jönnek létre. Lágyított állapotban is kétszer keményebb, mint az ezüst. Jól alakítható, kovácsolható. Levegőn hevítve 400-700 C- között oxidálódik, elszíneződik, további hevítésre azonban az oxid elbomlik. A palládiumot színfém formájában elsősorban a vegyipar használja hordozóanyagokra felvitt katalizátorként. A nagytisztaságú hidrogén előállításának nélkülözhetetlen segédanyaga. Ötvözeteit az ékszeriparban (arany, fehérarany), elektrotechnikában és a híradástechnikában alkalmazzák, de nagy mennyiséget használ a fogászat is.
A nemesfémiparban főleg ezüsttárgyak felületbevonásra, ródiumozásra használatos fém.

Ruténium

(Ru) Szürkés színű, igen kemény, rideg fém. Az űrtechnikában és a reaktortechnikában használatos, de katalizátorként is alkalmazzák. Fehér, jó fényvisszaverő képességű, igen kemény fém. Hidegen nem alakítható, vörös izzáson nyújtható, kovácsolható. Műszeripari, laboratóriumi eszközök készülnek belőle.
A nemesfémiparban főleg ezüsttárgyak felületbevonásra, ródiumozásra használatos fém.

Ródium Ródium Ródium