Nemesacél Ékszer, 316L Sebészeti Rozsdamentes Acél Ékszer

Mi is a nemesacél valójában

Az acélnak egy speciális fajtája, amely más elemek ( króm, mangán, nikkel stb.) hozzáadása folytán olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek a közönséges acélt valamilyen szempontból (szilárdság, keménység, tűzállóság, elektromos, mágneses sajátságok stb.) előnyösen felülmúlják.
Legfontosabb nemesacélok a nikkel-, króm-, mangán-, wolfram-, vanadin-, szilícium-, kobalt-, alumínium acélok.

Nemesacél Nemesacél

A vas alapú ötvözetek orvosi történelme több mint 300 évre nyúlik vissza. A korrózióálló rozsdamentes acélt (ami minimum 10% krómot tartalmaz) a 18.században fejlesztették ki. A technika fejlődése forradalmasította ezt az egyedülálló orvosi implantátum anyagot, majd egy láthatatlan, fantasztikusan erős krómban gazdag felületi oxidfilm kialakításán keresztül érte el a jelenlegi belső karakterisztikáját.

A legtöbb oxidáció álló acél a 300-as sorozathoz tartozik
és többnyire implantátum anyagként, vagy orvosi eszközökként, valamint a testékszerek és egyéb ékszerek körében kerül felhasználásra.

A nemesacél antiallergén változata

A nemesacéloknak egy még kifinomultabb fajtája az úgynevezett Sebészeti vagy Orvosi Rozsdamentes Acél, amelyet implantátumként is használnak a sebészet területén.
Ezt az anyagában hordozott tulajdonságai teszik lehetővé miszerint az ötvöző anyagai összetételének aránya miatt a nikkel (amely egyébként rendkívül fontos szerepet játszik az acél rozsdamentessé tételében, de a másik oldalról egy allergén fém lenne) teljesen le van kötve és semmilyen nikkel sót nem enged kiválni az anyagból, ill. olyan minimális mennyiséget, ami pl. egy kanálból étkezés közben is kiválna, tehát maximálisan antiallergén fém, nem okoz bőrgyulladást.

Az orvosi nemesacél színe megegyezik az egyszerű rozsdamentes acéléval. A hivatalos anyag elnevezése 316L Rozsdamentes Acél.
Idegen elnevezése a "316L Surgical Stainless Steel", amit lerövidítve általában csak mint Stainless Steel vagy Inox használnak, ami megtévesztő lehet, mivel ez csak az egyszerűbb, nem antiallergén változat elnevezése.

Antiallergén tulajdonsága miatt a legtöbb más fémékszerekre allergiás személy is viselheti!

Azonban ezen tulajdonságát más is befolyásolja

Érdemes tudni, hogy a felületi megmunkálás, polírozás stb. folytán - mivel ezeknél a műveleteknél más esetleg fémes anyagokat is használhatnak - mikroszkopikus más típusú fémes szennyeződések maradhatnak, amik viszont már képesek kiváltani a fémallergia tüneteit.

Természetesen sok gyártó már figyelembe veszi ezt a tényt és olyan speciális eljárásokat alkalmaz, (pl.: elektropolírozás), ami eltüntet minden szennyeződést a felületről.

Ha fémérzékeny vagy, mindenképp nézz ill. érdeklődj utána egy ilyen termék megvásárlása előtt, hogy a forgalmazó vagy a gyártó felelősséget válla-e ebben a tekintetben is ékszereire!

Az anyag egyéb tulajdonsága miatt (szerszám acéllal megegyező keménység) nagyon időtálló és nehezen karcolódik. Fokozottan ellenálló a különböző folyadékokkal és vegyszerekkel (pl.:tisztító szerek) szemben, tehát nyugodtan viselheted minden körülmények között.

Sokszor felmerül a kérdés, hogy gyógyvízbe lehet-e menni vele?!
Természetesen, semmi akadálya ez az ékszer nem fog elszíneződni!

A nemesacél ékszerek története

Az acél ékszereket (bár ezek még nem a mai kritériumoknak megfelelő anyagból készültek) már a XVIII. században használták Angliában, azután Franciaországban terjedt el és a forradalomig maradt divatban. Részint kovácsolták, részint öntötték v. acélba ágyazott kovácsolt vasból készítették. Díszítése rányomott vagy vésett. Acélosított vasbádogból is formázták a jegeces acélgyöngyöt, amelyet órák keretéhez s ékszerdíszül használtak fel. Sőt már a XVII. századi magyar pecsétgyűrűk között is sűrűn előfordult az acél gyűrű.

Napjainkban a nemesacél ékszerek újból hódítanak.

Kedvező tulajdonságai és egyedi megjelenése miatt hamar közkedvelt lett és néhány év alatt szinte az egész világon ismert divatékszerré vált. Eleinte valóban drága volt a kis mennyiségű egyedi gyártás miatt, később az igény emelkedésével a tömeges gyártás következtében meredeken estek az árak. Jelenleg bárki számára könnyen elérhető.

A nemesacél ékszerek egyéb típusai

A természetes színű kivitelen kívül egyéb színekben is kaphatók (pl.: arany, fekete, kék stb.).
Ezek általában egy úgynevezett PVD bevonattal készülnek, ami azt jelenti, hogy egy speciális eljárás során az ékszer felülete elszíneződik.
Elvileg szinte bármilyen színű bevonatot elő tudnának állítani, viszont olyan nehéz az egyenletes színű felület elérése, hogy a gyártók csak néhány könnyebben legyártható színre szorítkoznak.
Mivel a színes felület vastagsága csak néhány mikronban mérhető, bár az anyag igen kemény, mégis egy kicsit erősebb karcolás, sérülés jobban meglátszik rajta, mint egy alapszínű acélékszeren.
Természetesen sok egyéb díszítő anyag (pl.: fa, bőr, gyöngyház, kaucsuk stb.) felhasználásával készülnek acélékszerek, de jó odafigyelni arra, hogy a nemesacél tulajdonságai ezekre nem vonatkoznak.

Néhány ékszer kínálatunkból

Nemesacél gyűrű Nemesacél fülbevaló Nemesacél karkötő

A képekre kattintva megtekintheted a kategóriához tartozó kínálatunkat!