Köves ékszer

Bizonyára nem árulok el nagy titkot azzal, ha azt mondom, hogy a köves ékszer az, amit a hölgyek előszeretettel viselnek. De azt kevesen tudják, hogy az ékszerekben lévő kövek foglalása, rögzítése az, amire nagyon oda kell figyelni. Nagy bosszúságot szokott okozni, ha az ékszerből kiesik a kő.
A köves ékszer több kategóriában is létezik, talán célszerű lentről indulva, az olcsóbb kategóriával kezdeni. A ragasztott köves ékszer az, ami az alsó kategóriát képviseli, hiszen bár sok szép ragasztott köves ékszer van, azért azt tudni kell, hogy a ragasztás nem épp a legstabilabb rögzítési forma. Bár vannak nagyon jó minőségű ragasztó anyagok, de azért sajnos előfordulhat, hogy a napfény hatására a ragasztó anyag megkeményedik, elszíneződik, megrepedezik és elveszíti rögzítő képességét, így a kő kieshet az ékszerből. Ennek javítása, sok esetben drágább, mint maga az ékszer. Ezért érdemes a köves ékszer kínálatból a felsőbb kategóriát választanunk.
A foglalt köves ékszereknél nem merülhet fel ugyanaz a probléma, hogy a ragasztó anyag kötőszilárdsága miatt kiesik a kő. Az ilyen ékszer kialakításánál, a kövek rögzítéséhez pl. a karmos foglalatot használják. Ennek előnye, hogy a kő az ékszerből csak nagyobb erőhatásra tud kiesni. Ilyen erőhatás lehet például, ha leejtjük, vagy odaütjük valahová az ékszert. Amennyiben ez megtörténik, akkor sem kell elkeseredni, hiszen a foglalt köves ékszereknél, a kövek pótlása kivitelezhető. Mivel a kőpótlást gyorsan és aránylag egyszerűen meg lehet oldani, így a javítás általában olcsó.
Tehát, ha ezeket az ékszereket választjuk, akkor bár valamivel drágábban vásároljuk meg, mégis jó a választás, hiszen a kőpótlás az ékszerben akár többször is elvégezhető és így ez az ékszer hosszú élettartamú.