Igazgyöngy

Néhány, a gyöngytermő kagylók cikkben felsorolt, különböző családokba tartozó kagylónak a terméke. A gyöngyök szabadon az állatban előforduló és a kagylóhéj anyagából álló megszilárdult váladékok.

Igazgyöngy

A gyöngyök szerves alapanyagból állanak, amely koncentrikus réteget alkot, ezek közé és ezekbe pedig mészsók rakódtak le. A gyöngy ugyanazokból a rétegekből áll, mint maga a kagylóhéj, legtöbbször azonban a felső bőrréteg, amely a héjat kívülről bevonja, nincsen kifejlődve, csak az oszlopos és a lemezes vagy gyöngyházréteg jól fejlett.
 A hibátlan, kifogástalan gyöngynek saját színe nincsen, csak színjátéka van. Színe és fénye a mészlerakódás módjától és alapanyaga átlátszóságától függ, az előbbitől kapja csillogó színjátékát, az utóbbitól enyhe fényét. Azon gyöngyöknek, amelyeknek az oszloprétegei majdnem teljesen színtelenek, s így átbocsátják a fényt, nagyobb a fényük és színpompájuk.

Igazgyöngysor Igazgyöngysor

A folyami gyöngykagylók gyöngyeiben az oszloprétegek nem színtelenek, azért az ilyen gyöngyök nem is oly szépek.

A gyöngy koránt sem olyan kemény, mint a drágakövek és nem is olyan ellenálló.
A gyöngy fénye nem állandó, idővel eltűnik, különösen, ha gyakori hőmérséklet-változások érik, vagy a viselésnél a test verejtékével érintkezik. A legkisebb gyöngyök homokszemcse nagyságúak, a legnagyobb ismert gyöngy 35 mm hosszú és 27 mm széles és körte alakú. A legpompásabb keleti gyöngyök egyike a moszkvai Zosima testvérek gyűjteményében van, tökéletesen gömbölyű, nincsen átfúrva, gyönyörű ezüstfénye van és 27 7/8 karát nehéz. Minthogy a gyöngy mintegy 90 % szénsavas mészből áll, savak pezsgés közben feloldják, már erős ecetben való főzéssel is fel lehet oldani.

Már a régiek is ismerték a gyöngyöt.
Különösen az arabok hozták őket a Perzsa-öbölből, ahol még ma is halásszák. Indiában a gyöngyöt már az őskorban ismerték, a biblia is említi és Egyiptomban is igen régen ismerték. Jóval később ismerték meg Európában, ahol Theophrastus említi legelőször. A görögöktől elkerült a rómaiakhoz. Rómában különösen Pompejus idejében igen nagy fényt űztek a gyönggyel és nagyobb gyöngyért hihetetlen összegeket fizettek. De ismerték a gyöngyöt Amerika bennszülöttei is. Kolumbus már ott találta az indiánok nyakán.

Venezuela partjain máig halásszák. Ezek a nyugati gyöngyök, bár rendesen nagyok, mégis jóval kisebb értékűek, mint a keletiek, mert ólomszürke színárnyalatuk van. A legtöbb nagy gyöngy a perzsiai és amerikai termőhelyekről való. Az európaiak, kiváltképpen a bajor (édesvízi) gyöngyök csak igen ritkán érik el a borsónagyságot, legtöbbször csak gombostűfej nagyságúak vagy még kisebbek.

 

Igazgyöngyök típusai

Tahiti - fekete gyöngy

Tahiti - fekete gyöngy

A Tahiti szigeteknél a Pinctada Margaritifera gyöngykagylóban tenyésztett gyöngyöket hívjuk így.
Ezek a fekete (néha zöldes) belsejű kagylók a minőségük, a gyöngyház vastagsága és gyönyörű, egyedi színeik miatt különösen kedvelt fajta. A gyöngyök színei lehetnek: antracit, szürke, zöldes fekete és sárga, természetesen sokféle árnyalatban és gyönyörű színjátszással párosítva. A gyöngyök mérete általában a 8-19 mm között van. A gyöngyök természetesen annyira szépek és jó minőségűek, hogy nincs szükség semmiféle mesterséges feljavításra. Ezért a Gyöngyök Királynőjeként is nevezik őket.

Akoya gyöngyök

Fehér akoya gyöngysor Fekete akoya gyöngysor
fehér akoya gyöngysor fekete akoya gyöngysor

A japán, kínai és koreai sós vízi tenyésztett gyöngyöket nevezzük Akoya gyöngyöknek. A gyöngyök méretei többnyire 2-9 mm közé esnek. Általában a közepes és nagyobb méretűekből készítenek gyöngysort. Az eredeti színeire jellemző a sárga, a zöld és a krémszín. Általában eladás vagy felhasználás előtt átesnek egy színkezelésen, ahol fehérítik és színezik őket, mert az eredeti színeik nem igazán szépek.

 

Déltengeri gyöngyök

Déltengeri gyöngyök

Színváltozatok:

Fehér gyöngy Fekete gyöngy Arany gyöngy Sokszínű gyöngy
fehér fekete arany sokszínű

Általában az Ausztrália, a Cook-szigetek, Fülöp-szigetek és Indonézia gyöngyeit hívják így. A Pinctada Maxima nevű gyöngykagylót használják. Méretük elérheti a 8-22 mm-t, színe lehet fehér, aranysárga, ezüstszürke, rózsaszín és arany, de akár sötétszürke is. Minőségileg jobbak az Akoya gyöngyöknél. Ezek a gyöngyök általában a legdrágábbak a piacon.

 

Édesvízi gyöngyök

Édesvízi gyöngyök Édesvízi gyöngyök Édesvízi gyöngyök

Az édesvízi gyöngyök nem tengerben, hanem belső vizekben növekedtek. A legnagyobb japán beltengerben (Biwa tenger) tenyésztik a Biwa gyöngyöket. Formája, színei és mérete miatt ezek az édesvízi gyöngyök nagyon kedveltek. Nagyságuk 2 mm és 8 mm között van. Ritkán előfordulnak a 10 mm feletti példányok is. A Hyriopsis schlegeli a legismertebb édesvízi gyöngykagyló. Külseje a szokványos barna, de belseje sima és fehér. A legnagyobb példányok elérik a 30x20 cm-t.

Az édesvízi gyöngyök sokkal gyorsabban nőnek mint a sós víziek, ezért az áruk is alacsonyabb általában. Színeik lehetnek: fehér, rózsaszín, krémszínű, pezsgőszínű, narancsos  lila vagy barna. A kerek formán kívül lehetnek ovális, tojás, gomb, csepp és burgonyaforma is. Természetesen a szinte tökéletesen kerek édesvízi gyöngyök a legkeresettebbek és az értékük is nagyobb, mint az egyéb formájúaké.

Igazgyöngyök értékelése

A gyöngyök értéke elérheti a legértékesebb drágakövekét is, már 6000 éve viselik ékszerként az emberek. Nem szükséges megmunkálni őket, mivel természetes állapotukban is a csillogóak ragyogó felülettel és különleges színjátékkal rendelkeznek. Értékelésük formájuk, nagyságuk, színük, tisztaságuk és a fényvisszaverésük (lüszter) alapján történik. Legértékesebbnek a gömb alakúak, a félgömb formájúakat gomb alakúaknak hívják, a szabálytalanokat pedig barokk gyöngyöknek nevezik.

Az igazgyöngyök formái a következők lehetnek:

 • tökéletesen gömbölyű gyöngyöket,
 • a gömbölyűtől maximálisan 5%-al eltérő gyöngyöket,
 • csepp alakú gyöngyöket,
 • gomb alakú gyöngyöket,
 • ovális gyöngyöket,
 • szabálytalan, avagy barokk gyöngyöket,
 • körben mintázott gyöngyöket.

Az igazgyöngy értékét a formája különbözőképpen befolyásolhatja.

 • Az igazgyöngy mérete
  A méret-meghatározásnál mindig a gyöngy átmérőjét veszik alapul, sosem a hosszát. Egy gyöngy ára méretével növekszik. Nagyságuk a néhány millimétertől több mint 20 mm-es határok között mozog.
 • Az igazgyöngy színe
  A mesterségesen színkezelt Akoya gyöngyöktől eltérően a déltengeri és Tahiti gyöngyök színe természetes. A színeknél az alapárnyalatot, az intenzitást és telítettséget figyelik. Az Akoya gyöngyöknél a paletta a fehértől a krémen át a halvány rózsaszínig tart, azonban a színezést a nyers gyöngyök színkezelése befolyásolja. A déltengeri gyöngyök fő színei a fehér, ezüst, rózsaszín és arany. Általában a Tahitii gyöngyök a sötétebbek: árnyalataik a világosszürkétől az aranyon át a zöldes feketéig, feketéig terjednek
 • Az igazgyöngy felülete és lüsztere
  A jó minőségű igazgyöngy színjátéka a fény töréséből származik a gyöngyházrétegek apró kristályai között. Ez teszi a gyöngyöt áttetsző és szívárványosan csillogó gömbbé. A fényjelenség, mely az anyag belsejéből látszik, nem tévesztendő össze a lüszterrel. A lüszter ugyanis a gyöngy felületének fényvisszaverésére vonatkozik. Egy tökéletes lüszterű gyöngyben az ember saját tükörképét is megláthatja. A lüszter és felülettisztaság szerinti osztályozást már nem lehet olyan egyszerű matematikai jellemzőkkel leírni, mint a méret és forma szerintit.

A nemzetközi standard szerint a lüszter és tisztaság alapján a gyöngyök négy csoportba sorolhatók

A = kiváló ragyogás, hibátlan felület. Ez a tökéletes gyöngy, legfeljebb nagyon apró hibákkal.
B = jó ragyogás apró hibákkal, amik kisebb pöttyök vagy foltok lehetnek.
C = gyenge ragyogás, közepes minőség. Foltos felület kisebb hibákkal.
D = gyenge minőség szinte nincs is ragyogás, sok a látható hiba, felülete nem szép.

Igazgyöngyök ápolása

Az igazgyöngyök a természet kincsei, értékük megfelelő odafigyeléssel megőrizhető.
Mivel a gyöngyök szerves anyag képződmények, nagyon lágy és érzékeny a felületük. Fémekkel kövekkel (drágakövek is) való érintkezéskor könnyen megkarcolódnak. Ezért az igazgyöngy ékszereket más ékszerektől jó inkább külön tartani, ha lehet egyesével, valamilyen puha anyagból készült zacskóban, de be lehet tekerni kendőbe is. Bőr zacskóba ne tartsuk, mert a bőrben levő csersav árt a ragyogásnak.

Az igazgyöngyöket óvjuk a túl erős napfénytől, napozáskor lehetőleg ne viseljük őket.
Az izzadság és a naptej éppúgy árt a felületüknek mint bármilyen vegyszer. A nap vagy bármilyen nagyobb hő közelsége (pl.: fűtőtest) kiszárítja a külső gyöngyházrétegeket, mivel az anyag tartalmaz valamennyi nedvességet.

Lehetőleg vegyük le az igazgyöngy ékszert zuhanyzáskor, fürdéskor, a tengerben és az uszodában is. A tengervízben is van szennyeződés, az uszoda vize pedig egy sor vegyszert, többek között klórt is tartalmaz.

A kozmetikumokkal is oda kell figyelni. Ne fújjunk az igazgyöngyökre parfümöt.
Ajánlott sminkelés és fésülködés után felvenni az igazgyöngyökből álló ékszert, de lehetőleg ne krémezett bőrre tegyük. A zsírt, savakat vagy fehérítőt tartalmazó kozmetikumok különösen ártalmasak az igazgyöngyökre, hasonlóan a krémek, szappanok, samponok, hajszínezők és tisztítószerek. Ezért töröljük le mindig a kozmetikumok és izzadtság maradványait egy puha és száraz kendővel.

Ne használjunk kefét, szemüvegtörlő kendőt, vagy egyéb, kémiailag kezelt anyagot.
A kendő ne legyen se nedves, se vizes, mert ha nedvesség éri a selyem zsákocskát, az anyag szálai bizonyos körülmények közt merevebbé válnak, és ezáltal a gyöngysort is megsérthetik.

Ha sűrűn hordjuk a gyöngyöket, akkor évente legalább egyszer vigyük ékszerészhez és fűzessük fel őket újra.
Ha csak ritkábban viseljük, akár éveket is várhatunk ezzel. Mindenesetre jobb megelőzni egy esetleg elszakadt gyöngysor kellemetlenségét, amit a földön szétgurult gyöngyök okoznának.
Két- három évente óvatosan töröljük át olívaolajjal az igazgyöngyöket, hogy megőrizzék fényüket, ragyogásukat.

Ha a fenti utasításokat betartjuk, hosszú ideig élvezhetjük ékszerünk szépségét.