Fülbevaló

Folyamatosan változó fülbevaló kínálatunkban böngészve megtalálod a cirkónia köves fülbevalókat, borostyán-, nemesopál-, türkiz-, gránát-, ónix és egyéb csodálatos drágaköves és kő nélküli fülbevaló modelleket valamint az antiallergén nemesacél fülbevalókat is.

A fülbevaló története

A fülbevaló tulajdonképpen egy kisebb-nagyobb, egyszerű vagy gyöngyökkel és drágakövekkel ékesített arany vagy ezüst ékszer tárgy, melyeket a nők fülcimpájukon fúrt kis lyukban ékszerül viselnek. Formájukat és stílusukat illetve lehetnek egyszerű karikák, kis bedugós típusok, vagy valamilyen csüngő, függő forma. Innen a régi elnevezése is, miszerint függőknek hívták őket.
A férfiak közül fülbevalót úgyszólván csak az alsóbb osztálybeliek (hajósok, pásztorok stb.) viseltek babonaságból.
A fülbevalók viselésének szokása, mely mindenütt és minden népnél megtalálható, sok tekintetben vallási hagyományban gyökerezik. Sok esetben amulettként viselték a fülbevalókat.
A régi perszáknál, babilóniaiaknál mindkét nem használta a fülbevalókat.
Különösen a görög korszakból maradtak fenn ízlésesen és finoman kimunkált példányok.
A keltáknál és a régi germánoknál is nyomára akadni a fülbevalók viselésének szokására.
A későbbi középkor és a renaissance alatt ezen a téren nagy fényűzést volt. Manapság a régibb és újabb stílusok minden válfajában készítik a fülbevalókat, melyeket különösen a nemzeti viseletüket megőrzött népek kedvelnek.
A késői 1960-as években elkezd terjedni a fülbevaló férfiak általi viselete a hippik között.
Az 1980-as években már közismert férfi zenei szereplők, rocksztárok körében is továbbterjed ez a divat. Többek között George Michael a Wham zenekarból volt egy kiemelkedő példa erre.
Később már több fülbevalót is behelyeztek egy fülcimpába. Ez ugyan nem lett olyan széles körben divat, de a mai napig találkozhatunk vele.

Tekintsd meg ékszer webshopunk fülbevaló kínálatát!