Ékszerlexikon

Kristály

2011.12.29. 11:41:53

A kristály görög eredetű szó (krystallos, jelentése: jég).
A kristály szabályos helyzetű sík lapokkal határolt természetes képződmény, amely anyagában egynemű, vagyis homogén és amelynek alakja és anyaga közt szoros törvényszerű összefüggés van. Eleinte csak a kvarckristályt értették alatta, amely az égi tüzek folytán a legnagyobb mértékben megszilárdult víz lett volna, később átvitték a szó jelentését mindenféle kristályra.

A kristály oly módon keletkezik,
hogy az anyag részecskéi bizonyos szabály szerint egymás mellé rakódnak.
Hogy ez megtörténhessék, ahhoz megfelelő té

Folytatás >>

Ékszer és története

2011.11.09. 14:56:30

Ékszer mind az a kisebb tárgy, amely az ember díszéül szolgál és nemes anyagokból, mint pl. nemesfémből, drágakövekből vagy zománcból, művészi kivitelben készül. Az olyan ékszer, amely nem nemes fémből és nem drágakövekből készült, hanem ezeknek csupán látszatával bír, hamis ékszer néven ismert. A legtöbb ránk maradt őskori ékszer a halottak tiszteletének és másvilágban való hitnek köszönhető, mivel a halottakat rendszerint ékszer díszítéssel temették el. Az ékszer olyan régi, mint maga az emberiség, régibb, mint a ruházat, mert az ember hiúsága és önmagát díszítő kedve, az ékszerek has…

Folytatás >>

Fülbevaló

2011.10.10. 16:21:03

Folyamatosan változó fülbevaló kínálatunkban böngészve megtalálod a cirkónia köves fülbevalókat, borostyán-, nemesopál-, türkiz-, gránát-, ónix és egyéb csodálatos drágaköves és kő nélküli fülbevaló modelleket valamint az antiallergén nemesacél fülbevalókat is.

A fülbevaló története

A fülbevaló tulajdonképpen egy kisebb-nagyobb, egyszerű vagy gyöngyökkel és drágakövekkel ékesített arany vagy ezüst ékszer tárgy, melyeket a nők fülcimpájukon fúrt kis lyukban ékszerül viselnek. Formájukat és stílusukat illetve lehetnek egyszerű karikák, kis bedugós típusok, vagy valamilyen csüngő,

Folytatás >>

Karkötő

2011.10.10. 11:06:21

Biztosan meg fogod találni az ízlésednek legmegfelelőbb karkötőt vagy karperecet weboldalunk ékszer kínálatában. Nagy választékban vannak ezüst és antiallergén nemesacél karkötők, különböző drágakövekkel mint pl.: nemesopál, borostyán, gránát stb. vagy kövek nélkül is.

A karkötő egy olyan ékszer amit a csuklón hordanak. A karkötőket általában fémekből, műanyagból, bőrből, szövetből, vagy más anyagokból készítik. Főleg a nemesfémekből készült karkötőket sűrűn díszítik különféle drágakövekkel, vagy kagylóberakásokkal (gyöngyház).
Az általános használat mellett orvosi célú kar

Folytatás >>

Nyaklánc

2011.10.07. 16:18:49

Nyaklánc kínálatunk igen széles ékszer webshopunkban. Megtalálod itt a különféle sima, szemes nyaklánc modelleket teljes méretválasztékban, a különböző tetszetős medálokkal díszített nyakékeket valamint az antiallergén nemesacél nyakláncokat is.

Nyaklánc olyan dísz, ékszer, főleg lánc, melyet nyakban viselnek.

A nyaklánc története

A nyakláncok már az őskor óta szerves részét képezik az ékszereknek. Az eredetét a kőkorral hasonlítják, ami kb. 40.000 éves. Abban az időben az emberek kövekből, csontokból, kagylóból, állati fogakból készítettek nyakláncot. A fémek felfedezés

Folytatás >>

Gyűrű

2011.10.07. 14:08:26

Gyűrű kínálatunkban kedvedre válogathatsz a cirkónia köves ródium bevonatú gyűrűk, borostyán-, nemesopál-, türkiz-, gránát-, ónix és egyéb szebbnél szebb drágaköves és kő nélküli gyűrűk, valamint az antiallergén nemesacél gyűrűk közt.

A gyűrű története

A gyűrű kerek formájú, nemes ércből, vasból, szarv- vagy csontból készült ékszer, melyet díszül, vagy szimbolikus jelül az ujjon szokás viselni.

Megkülönböztetnek jegygyűrűt házasság jelképéül, pecsétgyűrűt, varázsgyűrűt; azonkívül létezik ún. birokgyűrű is, mely nehéz vas gyűrű kiálló fejgombbal, melyet a középkorban a ha

Folytatás >>

Türkiz

2011.10.03. 14:15:39

A víztartalmú foszfátok sorába tartozó, világoskék vagy zöldeskék színű, át nem látszó ásvány, amelynek szebb válfajai harmadrendű drágakövek.

A türkiz lelőhelyei

A legszebb türkiz drágakövek Keleten fordulnak elő és pedig Perzsiában, Turkesztánban és Szibériában, ezen kívül Észak-Amerikában, Mexikóban továbbá Szászországban is vannak lelőhelyei.

Mint általában az át nem látszó drágaköveket, a türkiz-t is félgömb vagy ovális formára csiszolva hozzák forgalomba.

Különösen a keleti népek kedvelik a türkiz drágakövet, mert gyógyító- és varázshatást tulajdonítanak nek

Folytatás >>

Titán

2011.10.03. 14:09:16

A titán egy kémiai elem, erős, fényes, kis sűrűségű. 1795-ben fedezte fel Martin Heinrich Klaproth a titán elemet és az ókori görög titánokról nevezte el. A titán ellenáll a korróziónak,ötvözetlen állapotban olyan erős mint az acélok, de súlya lényegesen könnyebb.

(Titanium), a nem fémes elemek sorába tartozó elem. Kémiai jele Ti, atomsúlya 4813. 1789.

William Gregor fedezte fel a menaceanit nevu ásványban, majd Klaproth a magyarországi rutil-ásványban is megtalálta. Tiszta állapotban először Berzelius állította elő.

A természetben csak oxigénvegyületekben fordul elő

Folytatás >>

Swarovski kristály

2011.10.03. 13:56:02

Daniel Swarovski 1862-ben Csehországban született azon a vidéken, amely az Osztrák-magyar Monarchia részeként az egyik legfontosabb központja volt az üveg- és kristálygyártásnak. A kristályban lévő fény játéka már kiskorában felkeltette figyelmét, és később ez meg is határozta egész életét. Fiatal fiúként Daniel gyakran nézte apja kristálycsiszolással foglalkozó műhelyében a munkafolyamatot, a későbbiekben pedig itt és több más csiszolóműhelyben tanonckodott.
Amikor 21 évesen meglátogatta az első elektronikai kiállítást Bécsben, megszületett benne az elhatározás, forradalmasítja a szakt

Folytatás >>

Ródium, Palládium, Ruténium

2011.10.03. 12:30:17

Ródium

(Rh) Ezüstfehér színű kemény fém. Az átmeneti fémek sorozatába és a platinafémek családjába tartozik. A ródium allergiamentes fém. A ródium viszonylag jó elektromos vezető.
A nemesfémiparban főleg ezüsttárgyak felületbevonásra, ródiumozásra használatos fém.
Legújabban néha értékesebb bizsu ékszerek felületi bevonatára is használják.

A platinaércekben fordul elő, amelyekben a Ródium mennyisége sokszor 4,6% is. Előállítása a platina gyártásánál kapott maradékból körülményes módon történik, mert a maradékban levő fémektől a Ródiumot elválasztani csakis hosszadalmas művele

Folytatás >>

Opál, Nemesopál

2011.10.03. 11:57:55

Opál

Víztartalmú szilíciumdioxid (SiO2+Aqua, a víz mennyisége rendesen 3-9%, de 21%-ig is emelkedhet), amelyet ásványi formájában előforduló kovasavnak lehet tekinteni.
Szilikát-ásványokat tartalmazó kőzetek kilúgozása által keletkezik oly módon, hogy a kocsonyás kovasav a kőzetekből kioldódik és üregekben, hasadékokban meggyűlve, beszárad és megkeményedik.
Főként melegvízű források, gejzírek hatására keletkezik és mállott, eruptív kőzetek repedéseiben, üregeiben fordul elő, fürtös, vese alakú vagy cseppköves tömegekben. A ma működő gejzírek kovasavtartalmú vizéből is leülepedik.

Folytatás >>

Nemesfémek, ékszerek minőségellenőrzése

2011.10.03. 11:19:52

Magyarországon a nemesfémek vizsgálata és a fémjelzés a pénzügyminiszter szakmai felügyelet alá tartozik. A vizsgálatot a fémjelzést és a szakmai - hatósági ellenőrzést Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet NEHITI- végzi. A nemesfémek, amióta elfoglalták speciális helyüket a pénz, az értékmérés, illetve az ékszerkészítés területén, azóta jelentkeznek a nemesfémtartalom vizsgálatával és jelzésével kapcsolatos problémák. Az ékszer tárgyak jelölése végül is állami tevékenységgé vált. Napjainkig mintegy 60 országban szabályozták a nemesfémtartalmakat és fémjeleztek.

Fémjelek li

Folytatás >>

Nemesacél ékszer

2011.10.03. 11:01:20

Mi is a nemesacél valójában

Az acélnak egy speciális fajtája, amely más elemek ( króm, mangán, nikkel stb.) hozzáadása folytán olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek a közönséges acélt valamilyen szempontból (szilárdság, keménység, tűzállóság, elektromos, mágneses sajátságok stb.) előnyösen felülmúlják.
Legfontosabb nemesacélok a nikkel-, króm-, mangán-, wolfram-, vanadin-, szilícium-, kobalt-, alumínium acélok.

A vas alapú ötvözetek orvosi történelme több mint 300 évre nyúlik vissza. A korrózióálló rozsdamentes acélt (ami minimum 10% krómot tartalmaz) a 18.században

Folytatás >>

Markazit

2011.10.03. 10:31:49

A markazit természetben előforduló vaskéneg (vasdiszulfid) egyik módosulata,
a sokkal gyakoribb piritnek dimorf tagja. A markazit elnevezése valószínűleg az ókori arab világból származik (Markhashut tartomány után). Míg a pirit szabályos rendszerben, addig a markazit rombos rendszerben kristályosodik. Rombos táblás, oszlopos vagy piramisos kristályokban terem, gyakran ikreket alkot, többnyire gömbös, vesés, cseppköves, fürtös alakú és sugaras-rostos szerkezetű halmazokban terem (fésűkovand, a kevésbé fényesek, amelyek gyakran pszeudomorfozák más ásványok után, májkovand vagy hepatopirit

Folytatás >>

Igazgyöngy

2011.10.03. 09:34:35

Néhány, a gyöngytermő kagylók cikkben felsorolt, különböző családokba tartozó kagylónak a terméke. A gyöngyök szabadon az állatban előforduló és a kagylóhéj anyagából álló megszilárdult váladékok.

A gyöngyök szerves alapanyagból állanak, amely koncentrikus réteget alkot, ezek közé és ezekbe pedig mészsók rakódtak le. A gyöngy ugyanazokból a rétegekből áll, mint maga a kagylóhéj, legtöbbször azonban a felső bőrréteg, amely a héjat kívülről bevonja, nincsen kifejlődve, csak az oszlopos és a lemezes vagy gyöngyházréteg jól fejlett.
 A hibátlan, kifogástalan gyöngynek saját szí

Folytatás >>

Gyöngyház és gyöngykagylók

2011.09.30. 11:04:02

A gyöngyház néhány kagylófajnak belső irizáló felülete.

Színe lehet fehér, szürkés, kékes, sárga vagy fekete.

 

Polírozott gyöngyház kagylók

Különböző feldolgozásban alkalmazzák, faragják, esztergályozzák, festik, aranyozzák és kisebb dísztárgyak készítésére, vagy berakással nagyobbak díszítésére használják. Már az ókorban is pl. Nérónak egészen gyöngyházzal burkolt szobája volt. A bizánciak igen nagy mennyiségben, de a legkevésbé megfelelő díszítéssel alkalmazzák, képeket festenek rá, de ennél az eljárásnál az anyag összes előnye elvész. Az olasz renaissance fába és ritk

Folytatás >>

Gránát

2011.09.30. 10:42:32

A gránát egy egész ásványcsaládot foglal magában.
Közös tulajdonságok: a szabályos rendszerben, főképp rombdodekaéder- vagy ikozitetraéderben kristályosodnak. Bennott és Fennott kristályok és kristálycsoportok, szemcsés, vaskos tömegek; a hordalékban legömbölyödött szemek. Könnyen elmállanak klorittá, csillámmá, epidottá. A törés kagylós, egyenetlen; a fajsúly nagyon változó a kémiai összetétel szerint, éppúgy a szín is.
A kémiai összetétel szerint ortoszilikátok. A különféle gránátok ezeknek izomorf elegyeiből állanak. Általában a kristályos palákban, kontakt-kőzetekben, ritkán az eru

Folytatás >>

Filigrán ékszerek

2011.09.30. 10:09:50

A latin filum jelentése fonal és granum a gabonaszem szókból, vékony arany- vagy ezüstsodronyból készített ékszer.
A régi időben az aranysodronyból alakított mustrát fémlapra forrasztották, a sodrony felületét egyenlő távolságban bemetszették, úgy hogy az apró szemekből álló füzérhez hasonlított; azonkívül a mustrának alapját gyakran behintették aranyszemcsékkel.

A mostani filigrán ékszer aranysodronyból előállított hálószerű fonadék. A sodronyokat ott forrasztják össze, ahol egymást keresztezik. A filigrán ötvösműveket, ékszereket nagy mesterséggel készítik Kínában és Indiáb

Folytatás >>

A drágakövek fogalma

2011.09.28. 10:05:27

Drágakövek az oly ásványok, melyek keménységük, fényességük és színűk szépsége vagy színtelenségük, átlátszóságuk és legtöbbnyire előfordulásuk ritkasága következtében kiválik és azért ékkövekké dolgoztatnak fel. Azonban a legtöbb e sajátságok közül annyira nem általános, hogy a megítélésben alapul sem vehetők. A nemes opál pl. nem kemény, a legtöbb drágakő fényessége pedig semmivel sem különb egyéb ásványok fényességénél, ami meg éppen a színt illeti, annak a drágakövekül használt ásványoknál még szebb színű ásványok is, a ritkaság éppenséggel nem minden drágakőnek a tulajdona.

Folytatás >>

Ezüst

2011.09.23. 16:10:53

Az ezüst latin neve: Argentum.
Valamennyi fém közül a legjobb elektromos és hővezető.

A legrégibb idők óta ismeretes és használatos fém.
A színezüst a legfehérebb fém, erős fényű, ezért szépsége miatt ékszereket és pénzt készítettek belőle. A tükörgyártásnál is használják kiváló fényvisszaverő képessége miatt. A külső behatásoknak meglehetősen ellenáll. Kiválóan nyújtható, 1 gramm ezüstből 1800 méter huzalt lehet készíteni.
Keménysége a réz és arany között van. Olvadáspontja 1000°, kitűnően vezeti a hőt és elektromosságot. A rézhez hasonlóan megolvadt állapotban a levegő gázait

Folytatás >>

Cirkon, Cirkónia, Cirkónium

2011.09.23. 15:19:03

Cirkon

(Zirkon) egy ásvány, amely legtöbbször barna színű, négyzetes, oszlopos kristályokban fordul elő régi tömeges kőzetekben, mint kőzetalkotó ásvány.
Gyémánt fényű.
A vörös és sárgán átlátszó Cirkont hyacinth-nek is nevezik és mint drágakő ismeretes. Előfordul felnőtt kristályokban a kloritpala hasadékaiban (Pfitschthal), míg benőtt kristályok alakjában járulékos alkatrész gyanánt a gránitokban.
Másodlagos fekhelyen homokban spinell, korund társaságában Ceylonban, aranytartalmú homokban hazánkban Oláhpián, majd Oroszországban Berezowskban találják.
Átlátszó színes félesé

Folytatás >>

Borostyán

2011.09.23. 15:00:30

A borostyán ősvilági fenyőfák fosszilis gyantája, színe opálos-fehér, az áttetszőké méz-sárga, barnásvörös, vagy jácintpíros. Szicília szigetén világos, sőt sötétkék darabokat is találnak. A borostyán leggyakoribb lelőhelye a Keleti tenger partja. Romániában fekete borostyánt is találnak.

Már a régiek is ismerték és sokra becsülték, a görögök elektronnak nevezték és esztergályozással és faragással ékszereket, apró és nagyobb dísztárgyakat készítettek belőle. A XVI-XVIII. sz.-ban, úgy mint az elefántcsontot, kupák, tálak, szelencék sőt kisplasztikai alkotások készítésére használták

Folytatás >>

Az ékszer története

2011.09.23. 14:33:18

Mind az a kisebb tárgy, mely az emberi alak díszéül, nemes anyagból, fémből, drágakövekből vagy zománcból, művészi kivitelben készül.
Az olyan ékszert, amely nem nemes fémből és nem drágakövekből készült, hanem ezeknek csupán látszatával bír, hamis ékszernek nevezzük.
A legtöbb ránk maradt őskori ékszert a halottak tiszteletének és másvilágban való hitnek köszönhetjük, mivel a halottakat rendszerint ékszerekkel feldíszítve temették el.

Az ékszer olyan régi, mint maga az emberiség, régibb, mint a ruházat, mert az ember hiúsága és önmagát díszítő kedve már akkor is, ott is ér

Folytatás >>