Cirkon, Cirkónia, Cirkónium

Cirkon

(Zirkon) egy ásvány, amely legtöbbször barna színű, négyzetes, oszlopos kristályokban fordul elő régi tömeges kőzetekben, mint kőzetalkotó ásvány.
Gyémánt fényű.
A vörös és sárgán átlátszó Cirkont hyacinth-nek is nevezik és mint drágakő ismeretes. Előfordul felnőtt kristályokban a kloritpala hasadékaiban (Pfitschthal), míg benőtt kristályok alakjában járulékos alkatrész gyanánt a gránitokban.
Másodlagos fekhelyen homokban spinell, korund társaságában Ceylonban, aranytartalmú homokban hazánkban Oláhpián, majd Oroszországban Berezowskban találják.
Átlátszó színes féleségeit ékköveknek csiszolják a kevésbé szépeket óraművek és mérlegek csapágyaira dolgozzák fel.

Cirkon
Nem összetévesztendő a cirkóniával!

Cirkónia

Az anyagában ugyan nagyon hasonló, de a cirkóniumból (kémiai elem: Zr) előállított szintetikus drágakő (cubic zirconia - CZ), amely a cirkont helyettesíti. Viszonylag alacsony ára mellett mégis a gyémántot utánzó gyönyörű megjelenése miatt szinte a legjobban elterjedt (szintetikus) drágakő az ékszer iparban. A cirkónia a fogászatban is egyre népszerűbb segédanyag. Jóval drágább, mint a hagyományos, fémbetéttel merevített porcelán, a cirkónia kerámiából készített fogászati koronák jobban hasonlítanak a természetes fogakra.

Cirkónia

Szinte az összes színárnyalat előállítható belőle, így sokrétűen helyettesíthet különböző drágaköveket az alacsony ár megtartása mellett.
Néhány szín előállítása nehézkes (pl. kék és a piros) ezért ezek ára is jóval magasabb a többi színhez viszonyítva.

Néhány általános színárnyalat az alábbi képeken

Akvamarin cirkónia Pávakék cirkónia
akvamarin pávakék
Aranytopáz cirkónia Peridot cirkónia
aranytopáz peridot
Aranyberill cirkónia Piros cirkónia
aranyberill piros
Dohányszín cirkónia Rózsanarancs cirkónia
dohányszín rózsanarancs
Kék cirkónia Rózsaszín cirkónia
kék rózsaszín
Levendula cirkónia Sötétkék cirkónia
levendula sötétkék
Orgonarózsaszín cirkónia Víztiszta cirkónia
orgonarózsaszín víztiszta

Csiszolása a gyémántéhoz hasonlóan nagyon sokrétű lehet.

Cirkónium

(Zirkonium) egy kémiai elem, jele Zr, atomsúlya 90. 6.
Vegyületei csekély mennyiségben sok helyütt lelhetők.
Ilyen pl. a cirkon ásvány, amelynek főalkotórésze a cirkónium-szilikát ZrSiO4, továbbá az auerbachit, malakon, eudialit, katapleiit és wöhlerit ásványok.
Előállítható káliumcirkoniumfluoridból fémes káliummal való redukció útján amorf alakban, vagy kristályos alakban a káliumcirkoniumfluoridból úgy, hogy azt fémes alumíniummal összeolvasztják, amikor is a kihült tömeg felületén a cirkónium kristálykákban kiválik.

Tiszta fémes cirkóniumot legújabban az árubeli 97-98%-os cirkóniumból úgy állítanak elő, hogy azt rudakba préselik és vákuumos elektromos kemencében 1011 mm. nyomású hidrogén-gázban az elektromos ívfény hőmérsékletén megolvasztják.

Az amorf cirkónium szénfekete por, levegőn hevítve meggyullad és élénk fénnyel cirkónium-oxiddá ZrO2 ég el.

A kristályos cirkónium fémes fényű kemény és törékeny, csak a fehér izzáson kezd oxidálódni és csak a durranó-gáz lángjában ég el cirkónium -oxiddá, v. klór-gázban vörös izzáson cirkónium-kloriddá. Fs. 6. 4.

Kémiai jelleme

Savakban a cirkónium alig oldódik, legjobb oldószere a fluorhidrogénsav, amely cirkónium-fluoriddá oldja, királyvízben is oldódik. Kémiai jelleme szerint a cirkónium mintegy átmenetet alkot a pozitív és negatív elemek között.
Vegyületeiben a cirkónium négy vegyértékű gyök. A cirkónium-oxid (cirkónium-föld vagy cirkónium-sav) ZrO2, előállítható cirkónium tartalmú ásványokból, vagy szín- cirkóniumból amorf, vagy kristályos alakban. A hevesen izzított cirkónium-oxidot csak a tömény kénsav és a fluorhidrogénsav oldja; karbonátokkal összeolvasztva, azokból széndioxidot fejleszt; a durranó-gáz lángjában izzítva intenzív fénnyel világít, miért is a Drummond-féle fény létesítésére mész helyett, továbbá elektromos lámpákban (Nernst-féle lámpa) mint izzótestet és mivel rendkívül nagy hőmérséklet-változásokkal szemben is érzéketlen, a megolvasztott kvarc módjára, edények, olvasztó-tégelyek stb. készítésére is használják.
A cirkónium-hidroid Zr(OH)4 a cirkónium-sók oldatából ammóniával leválasztható fehér, megszárítva sárgásfehér csapadék; hevítéskor cirkónium-oxiddá alakul, savak cirkónium-sókká oldják, erős lúgok cirkonátokká alakítják. A cirkónium-sók színtelenek, savanyú, igen fanyar ízűek, az illékony savak sói hevítéskor elbomlanak. A cirkónium földet 1789. Klaproth fedezte fel, a szín-cirkónium 1824. először Berzelius állította elő a kálium-cirkoniumfluoridból fémes káliummal való redukció útján.

Néhány cirkonia köves ékszer kínálatunkból

Gyűrű cirkóniával Fülbevaló cirkóniával Medál cirkóniával

A képekre kattintva megtekintheted a kategóriához tartozó kínálatunkat!

A cirkónia kémiai és fizikai tulajdonságai

Kémiai összetétel: Zr(SiO4)
Kristályszerkezet: tetragonális
Szín: barna, vörös, sárga, szürke, ritkán zöldes vagy színtelen
Karcszíne: fehér
Transzparencia: átlátszó
Hasíthatóság: tökéletlen
Törés: kagylós egyenetlen
Keménység: 6,5 - 7,5
Fajlagos tömeg: 3,93 - 4,73
Cirkónia Cirkónia