Borostyán

A borostyán ősvilági fenyőfák fosszilis gyantája, színe opálos-fehér, az áttetszőké méz-sárga, barnásvörös, vagy jácintpíros. Szicília szigetén világos, sőt sötétkék darabokat is találnak. A borostyán leggyakoribb lelőhelye a Keleti tenger partja. Romániában fekete borostyánt is találnak.

Már a régiek is ismerték és sokra becsülték, a görögök elektronnak nevezték és esztergályozással és faragással ékszereket, apró és nagyobb dísztárgyakat készítettek belőle. A XVI-XVIII. sz.-ban, úgy mint az elefántcsontot, kupák, tálak, szelencék sőt kisplasztikai alkotások készítésére használták, a nagyobb darabokat az arannyal egyenértékűen becsülték. Az ókorban amulettként viselték a borostyán drágakövet különböző betegségek elleni védelemre.

Borostyán

A borostyán drágakő felhasználása

Manapság gyöngyöket állítanak elő belőle és főleg ezüst ékszerek, de arany ékszerek díszítésére is használják.Fő feldolgozó helye Danzig, Memel, Boroszló, de Párizsban, Bécsben és Törökországban is gyakori a megmunkálása.

Néha előfordul, hogy valamilyen ősi rovar kövülete (maradványa) található benne ez természetesen nem a borostyán automatikus velejárója. Főleg az áttetsző borostyánokban látványos, de ritka az előfordulása, ezért jóval nagyobb árral is kell számolnunk, mint egy általános borostyánnál.

Borostyán Borostyán

Mire érdemes odafigyelni

Mivel a borostyán gyanta kövülete, ajánlott hosszú időre sugárzó nap hatásától óvni, mert megmattulhat és elcsúnyulhat a felülete. Ugyancsak óvatosabbnak kell lenni vele viselése közben a karcolásokkal szemben, mert az anyagának puhasága miatt könnyebben karcolódik, mint egyéb drágakövek. Néhány ékszer kínálatunkból

Borostyán gyűrű Borostyán fülbevaló Borostyán medál

A képekre kattintva megtekintheted a kategóriához tartozó kínálatunkat!

A borostyán drágakőhöz kapcsolódó csillagjegyek
Ikrek, skorpió, bak, oroszlán, nyilas csillagjegy szülötteinek drágaköve a borostyán.

A borostyán kémiai és fizikai tulajdonságai

Kémiai összetétel: C10H16O szerves növényi gyanta
Ásvány csoport: szerves vegyület
Szín: sárgától a barnáig és egyéb színek is lehetnek
Karcszíne: fehér
Transzparencia: átlátszó - átlátszatlan
Hasíthatóság: nincs
Törés: rideg és kagylós
Keménység: 2 – 2.5
Fajlagos tömeg: 1.05 – 1.09